Αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η μελέτη της κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βασιζόμενο στη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 και ήταν πρωτοπόρο για το Πανεπιστήμιο και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προσεγγίζει, αναλύει και συζητάει σε βάθος τη δημιουργία και διοίκηση πρωτοβουλιών κοινωνικού και πράσινου αντίκτυπου. Εστιάζει σε επιχειρηματικές προσεγγίσεις και δεξιότητες που διευκολύνουν τα άτομα να μεγιστοποιήσουν τον κοινωνικό και πράσινο αντίκτυπο των δράσεών τους.
Τρόπος διεξαγωγής
Η διδασκαλία του προγράμματος γίνεται με live streaming. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις θεωρητικού και πρακτικού μέρους. Το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει ασκήσεις, μελέτες περιπτώσεων και ατομικές/ομαδικές εργασίες/έργα (assignments/projects). Στο πρόγραμμα θα προσκληθούν εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες από το οικοσύστημα κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Στόχος του είναι η ανάπτυξη βιώσιμων πρωτοβουλιών κοινωνικού και πράσινου αντίκτυπου και η υποστήριξή τους σε οργανωτικό επίπεδο για να πολλαπλασιάσουν το θετικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Η γνώση που παρέχεται ξεκαθαρίζει αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις περί κοινωνικού επιχειρείν και ενθαρρύνει βιώσιμες πρωτοβουλίες με δυνατό αποτύπωμα που εξοικονομούν πόρους και προσπάθεια. Το όραμα που καθοδηγεί το πρόγραμμα είναι να μπορούν ολοένα και περισσότερα άτομα να εμπλακούν σε δράσεις δημιουργίας και ανάπτυξης πρωτοβουλιών με κοινωνικό και πράσινο αντίκτυπο. Η επίλυση κοινωνικών και πράσινων προβλημάτων κάνει τον κόσμο καλύτερο!
Θεματικές ενότητες
Κατανοώντας την κοινωνική & πράσινη επιχειρηματικότητα Δράσεις κοινωνικής/πράσινης επιχειρηματικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, Αντίκτυπος, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δημιουργία αξίας, Βιώσιμη Ανάπτυξη και διεθνής πολιτική, Βιωσιμότητα, εταιρική υπευθυνότητα και αειφορία, Αξιολόγηση και ανάθεση PROJECTS
Δεξιότητες για πρωτοβουλίες κοινωνικού & πράσινου αντίκτυπου Δεξιότητες δημόσιου λόγου, διαπραγμάτευσης, ηγεσίας, Καινοτόμοι τρόποι συγκέντρωσης χρημάτων για κοινωνικό αντίκτυπο, Αξιολόγηση και WORKSHOP
Εκπαιδευτικό υλικό
Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται συνδυασμός θεωρίας και μελετών περιπτώσεων. Στόχος των μελετών περιπτώσεων είναι να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πρακτικής, προκειμένου να ενισχύσουν οι εκπαιδευόμενοι ικανότητες σε επίπεδο ανάλυσης και κριτικής αξιολόγησης. Το επίπεδο κατανόησης του εκπαιδευτικού υλικού εξαρτάται μεταξύ άλλων από τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων. Το υλικό του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή με πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Οpen e Class του ΟΠΑ.
Η αξία του προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινείται παράλληλα με τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, Σχολές Διοίκησης Πανεπιστημίων υψηλού κύρους στην Αμερική (π.χ. Harvard Business School, Stanford Business School) και στην Ευρώπη (π.χ. INSEAD) διδάσκουν κοινωνική επιχειρηματικότητα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (π.χ. σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, σε επίπεδο προγραμμάτων εκπαίδευσης αποφοίτων). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Harvard Business School διανύει 20ετή+ πορεία σε πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας με αντίστοιχο ερευνητικό κέντρο. Αντίστοιχα, η Σχολή Διοίκησης του INSEAD θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας εισάγοντας σχετική πρωτοβουλία (Social Entrepreneurship Initiative) το 2005 και υλοποιώντας από τότε διάφορες δράσεις (συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για αποφοίτους, κτλ.). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τρόπο που συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς βοηθάει στην εξοικείωση με εργαλεία και τεχνικές πέρα από τη συμβατική, εμπορικής φύσης επιχειρηματικότητα.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Κάθε Τετάρτη 18.30-21.30
Μέθοδοι αξιολόγησης και υπολογισμού τελικού βαθμού
Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται στη λήξη κάθε μίας από τις τέσσερις θεματικές ενότητες με συμπλήρωση προτάσεων πολλαπλής επιλογής ή/και με παρουσιάσεις ατομικών/ομαδικών εργασιών/έργων.
Ώρες σύγχρονης κατάρτισης: 100 Περιλαμβάνονται οι ώρες κατάρτισης με διδασκαλία σε αίθουσα, σε εργαστήριο, ή εξ αποστάσεως (μέσω livestreaming) μαζί με τα τυχόν διαλλείματα.
Επιπλέον ώρες ενασχόλησης: 20 Περιλαμβάνονται οι επιπλέον ώρες ενασχόλησης (ενδεικτικά) και μπορεί να περιλαμβάνουν ατομική μελέτη, συγγραφή εργασιών, συμμετοχή σε επιτόπιες επισκέψεις, συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.α.
Συνολικές ώρες: 120 Οι συνολικές ώρες περιλαμβάνουν τις ώρες σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης, καθώς και τις επιπλέον ώρες ενασχόλησης.
Εβδομάδες εκπαίδευσης: 33 Περιλαμβάνονται οι εβδομάδες κατά τις οποίες προβλέπονται δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.
Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.
Υποστήριξη
Πέτρος Καλκάνης, Υπεύθυνος Υλοποίησης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8203914
Κωνσταντίνα Καβαλάρη, Γραμματεία Υποστήριξης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8203916
Σε ποιους απευθύνεται
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ευρύ κοινό, δηλαδή σε όσους και όσες επιδιώκουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες εντός του οικοσυστήματος κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας με στόχο i) να δημιουργήσουν βιώσιμες κοινωνικές επιχειρήσεις, ii) να διαχειρίζονται εύστοχα προβλήματα και ευκαιρίες πρωτοβουλιών κοινωνικού και πράσινου αντίκτυπου, iii) να έχουν ενεργό ρόλο σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και iv) αναλάβουν ρόλο συμβουλευτικής στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Εκπτωτική πολιτική (Δικαιολογητικά) Άνεργοι: 10% Φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ: 10% Ομαδική εγγραφή (τουλ. 4 ατόμων της ίδιας επιχείρησης/οργανισμού): 10% Συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας: 10%
Χρησιμοποιούμε μόνο τεχνικά απαραίτητα cookies για την πραγματοποίηση της σύνδεσης στην ιστοσελίδα. Εφόσον εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας, προτείνουμε τη χρήση των cookies.