Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) δημοσίευσε μία σημαντική αναφορά το 2017 (Consultation Paper ESMA35-43-748, July 2017) όπου αναγνωρίζει ότι οι αστοχίες της αγοράς και τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών στην συμπεριφορική χρηματοοικονομική έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων (α) οι επενδυτές, ή τουλάχιστον σημαντικός αριθμός αυτών, είναι υποκείμενοι σε συμπεριφορικές μεροληψίες, και (β) οι επενδυτικές τους αποφάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτελέσματα τα οποία δεν είναι βέλτιστα (sub-optimal) για αυτούς.
Η αναφορά συζητά ότι η έρευνα στην Ψυχολογία δείχνει ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε έναν περιορισμένο αριθμό ευριστικών κανόνων οι οποίοι μετατρέπουν περίπλοκους τρόπους αξιολόγησης πιθανοτήτων σε απλούστερες διαδικασίες αποφάσεων και ότι οι ευριστικοί κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά και συστηματικά λάθη. Παραδείγματα μεροληψιών μπορεί να είναι η Υπερ-εμπιστοσύνη ή Υπερ-αυτοπεποίθηση (Overconfidence and over-optimism), η Αντιπροσωπευτικότητα (Representativeness), ο Συντηρητισμός (Conservatism), η Μεροληψία Διαθεσιμότητας (Availability bias), η Επίδραση Πλαισίου και αγκύρωση (Frame dependence and anchoring), η Νοητική Λογιστική (Mental accounting), η Αποστροφή Μετάνοιας (Regret aversion), η Αποστροφή Ζημίας (Loss aversion).Το πρόγραμμα σκοπεύει να παρουσιάσει και αναλύσει τις έννοιες αυτές και το πως επηρεάζουν τις αποφάσεις του επενδυτή.
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις, τεστ αυτοαξιολόγησης, ηλεκτρονικές διαφάνειες, ηλεκτρονικές σημειώσεις ή τμήματα βιβλίων, και προτεινόμενη βιβλιογραφία.
Βιβλιογραφία:
Πιο συγκεκριμένα, τα Χρηματοοικονομικά της Συμπεριφοράς (Behavioral Finance) ασχολούνται με το σύνολο των αποφάσεων που παίρνουν οι άνθρωποι σε σχέση με χρηματοοικονομικά θέματα. Για παράδειγμα, στην πράξη η αντίδραση των επενδυτών σε διάφορα γεγονότα φαίνεται ότι δεν είναι ορθολογική όπως προβλέπει η «κλασσική» χρηματοοικονομική θεωρία. Κοινός παρανομαστής στις περισσότερες παραδοσιακές θεωρίες είναι ότι οι επενδυτές είναι ορθολογικοί και παίρνουν αποφάσεις προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν την συνολική χρησιμότητα. Όμως τα εμπειρικά ευρήματα πολλών μελετών βρίσκουν ότι οι πραγματικές τιμές διαφοροποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ορθολογικές-θεωρητικές τιμές (Shiller, 1981), ή ότι οι επενδυτές υπέρ-αντιδρούν στην πληροφόρηση (DeBondt & Thaler, 1985). Οι παρατηρήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία μίας νέας θεώρησης της χρηματοοικονομικής επιστήμης η οποία λαμβάνει υπόψη τους ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και τους ανθρώπινους κανόνες συμπεριφοράς που επηρεάζουν τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις: τα Χρηματοοικονομικά της Συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα σκοπεύει να συζητήσει και να αναλύσει τα συμπεράσματα της πρόσφατης διεθνούς βιβλιογραφίας.
Οι εκπαιδευόμενοι θα δουν πως (α) οι επενδυτικές αποφάσεις επηρεάζονται από την επενδυτική ψυχολογία και τις συπεριφορικές μεροληψίες, (β) πως η επενδυτική συμπεριφορά επηρεάζει τις τιμές και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά, και (γ) πως μπορούμε να μετρήσουμε το επενδυτικό συναίσθημα και να το λάβουμε υπόψη στις επενδυτικές μας αποφάσεις.
45, Kefallinias Str., 11257, Athens
dummy secretariat@diaviou.aueb.gr
dummy+30 210 8203 913
For the in Class programs:
dummydiazosis@diaviou.aueb.gr
dummy+30 210 8203 916, 912, 914
For the eLearning Programs:
dummyelearning@diaviou.aueb.gr
dummy+30 210 8203 753