H Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι παγκοσμίως γνωστή οικονομολόγος, διεθνής ηγέτιδα Αειφόρου Ανάπτυξης. Πρωτοπορεί στη διαμόρφωση ανθρωποκεντρικών, διεπιστημονικών συστημάτων βιώσιμης αλληλεπίδρασης φύσης-κοινωνίας-οικονομίας για τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερο-ανθεκτικό κόσμο. Περιλαμβάνεται στο 1% γυναίκων οικονομολόγων με μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή, με 15 βιβλία και 465 άρθρα.
Είναι μέλος του World Academy of Art & Science, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος-Φυσικών Πόρων, με πολλά διεθνή βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας, συμπεριλαμβανομένου European Research Synergy Grant, την πιο σημαντική Ευρωπαική ερευνητική χρηματοδότηση/βραβείο, και πρώτη σε Ελλάδα-Κύπρο. Με 100 Ευρωπαικά/παγκόσμια ερευνητικά έργα/πρωτοβουλίες, ομάδα 150 ερευνητών, το έργο της καθορίζει παγκόσμιες πολιτικές και υποστηρίζει την ευημερία των ανθρώπων.
Κατέχει Διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Cambridge (πλήρη υποτροφία), και κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο University College London, στο University of Reading και στο London School of Economics. Είναι Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπισήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Είναι ιδρύτρια/διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES ΟΠΑ, εστιάζοντας στη διεπιστημονική έρευνα σε κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά συστήματα, της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης και του EIT Climate-KIC στο ATHENA Ιnformatics Research Center, εστιάζοντας στην επιτάχυνση των τεχνολογικών και κοινωνικών καινοτομιών για τη μετάβαση σε μια ουδέτερη από το κλίμα οικονομία. Συμπροεδρεύει στο United Nations SDSN - Ευρώπης, και Προεδρεύει στο International Center for Research ICRE8, και στο Ευρωπαϊκο Ινστιτούτο Δασών.
Είναι Επίτροπος της διεθνούς κύρους Επιτροπής COVID-19 Lancet Commission, για την οποία συμπροεδρεύει της Task Force «Green Recovery». Κατέχει ηγετικό ρόλο στο UN SDSN Senior Working Group για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη Βιώσιμη Ναυτιλία και τους Λιμένες, την Πρωτοβουλία Blue Growth 4-seas και (μαζί με τον καθηγητή Jeff Sachs) είναι επικεφαλης της Ομάδας Ανώτερης Εργασίας του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN) για τους «Τρόπους μετασχηματισμού για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Είναι επίσης μέλος του δικτύου CEPR (Κέντρο Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Έρευνας) (RPN) για Κλιματική Αλλαγή https://cepr.org/content/cepr-rpn-climate-change-researchers, μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη (Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο) και της Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής. Ενεργεί ως σύμβουλος στην European Commission, World Bank, European Investment Bank, European Bank of Reconstruction and Development, OECD, UN, NATO, WHO και σε πολλά εθνικά και διεθνή ιδρύματα και οργανισμούς.