facebook ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ

Γεωργόπουλος Γεράσιμος

IP_georgopoulos
Προϊστάμενος Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων Εταιρειών (Εταιρικού Δικαίου), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Γεράσιμος Γεωργόπουλος είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων» με ειδίκευση στην «Τραπεζική & Χρηματοοικονομική» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει εργαστεί σε σημαντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (HSBC Bank Plc., BP Hellas S.A., Mobil Oil Hellas S.A., Alpha Finance) και από το 2004 εργάζεται στην Δ/νση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Το 2014 τοποθετήθηκε Προϊστάμενος στο Τμήμα Θεσμικών Ρυθμίσεων Εταιρειών (Εταιρικού Δικαίου). Στις αρμοδιότητες του Τμήματος εντάσσονται η νομοθεσία για το σύνολο του εταιρικού δικαίου, των ετήσιων λογαριασμών (ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις), του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης & της δημοσιότητας των στοιχείων αυτών στο Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Συμμετέχει σε μία σειρά από Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών όπως η Accounting Regulatory Committee (ARC), η ειδική επιτροπή διασύνδεσης εμπορικών μητρώων και μητρώων εταιρειών της Ε.Ε. (BRIS), η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εταιρικού δικαίου της Ε.Ε. (CLEG), η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνή εμπόριο (UN working group I : Micro, Small & Medium sized Enterprises). Συμμετέχει επίσης στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εταιρικό δίκαιο (ενδεικτικά οι Οδηγίες 2013/34, 2014/95, 2007/36, 2017/1132, 2019/1151, 2019/2121, 2021/2101, 2022/2464 κ.α.) καθώς και Πρόεδρος ή μέλος πλήθους νομοπαρασκευαστικών επιτροπών στην χώρα μας {ενδεικτικά 4441/16 (ΥΜΣ), 4541/18 (ΕΠΕ & ΙΚΕ), 4548/18 (ΑΕ), 4635/19 (ΓΕΜΗ), 4601/19 (μετασχηματισμοί), 4706/20 (εταιρική διακυβέρνηση) και πολλές άλλες). Επίσης είναι μέλος του Συμβουλίου Ποιοτικών Ελέγχων της ΕΛΤΕ. Έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την Παγκόσμια Τράπεζα για την προσφορά στον τομέα του “starting a business” και “protecting minority investors” που αναγνώρισε ως την καλύτερη παγκόσμια πρακτική την σύσταση ΙΚΕ μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) βαθμολογούμενη στην 13η θέση Παγκόσμια. Μέσω τεχνικής βοήθειας από την Ε.Ε. ή την Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναπτύξει την ΥΜΣ σε μία σειρά από χώρες όπως η Γεωργία (5η παγκόσμια), η Αρμενία (10η παγκόσμια) και έχει προσφέρει τεχνική βοήθεια σε χώρες της Βαλκανικής (Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία και Βόρεια Μακεδονία). Επίσης έχει εργασθεί με τον ΟΟΣΑ στο τμήμα της μείωσης των διοικητικών βαρών στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις. Τέλος συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης και των «πράσινων ομολόγων» και προσφέρει τεχνική βοήθεια σε συνεργαζόμενα με την Ε.Ε. κράτη (ενδεικτικά Ινδονησία, Ταϊβάν, Τανζανία κ.α.).

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, FATF) με επίκεντρο το εταιρικό δίκαιο, το ψηφιακό εταιρικό δίκαιο, την έγκαιρη προειδοποίηση, την πιστοληπτική αξιολόγηση, την βιωσιμότητα και την εμπορική δημοσιότητα. Τέλος έχει εφαρμόσει προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ και Υπηρεσιών Μιας Στάσης στο ΕΚΔΔΑ, και ασκεί εκπαιδευτικό έργο σε συνεργασία με το ΣΟΕΛ (για τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές), το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (για τους φοροτεχνικούς – λογιστές), την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα Επιμελητήρια της χώρας (Εμποροβιομηχανικά, Επαγγελματικά & Βιοτεχνικά) και λοιπούς άλλους φορείς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλληνίας 46, 11251, Αθήνα

  • dummy kedivim-opa@aueb.gr

  • dummy210 8203 912


Για τα Δια Ζώσης Προγράμματα:

  • dummydz@aueb.gr

  • dummy210 8203 916, 912, 914


Για τα eLearning Προγράμματα:

  • dummysecretary@elearning.aueb.gr

  • dummy210 8203 753

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

© Copyright ΚΕΔΙΒΙΜ - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Search