Ο Ιωάννης Βρόντος έχει διεξάγει εκτενή έρευνα για την ανάλυση χρηματοοικονομικών χρονοσειρών και την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων πολύπλοκων στατιστικών και οικονομετρικών μοντέλων σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα. Ειδικότερα, έχει αναπτύξει πολλά στατιστικά και οικονομετρικά μονομεταβλητά και πολυμεταβλητά μοντέλα (π.χ. μοντέλα δομικών αλλαγών, μοντέλα παλινδρόμησης, μη γραμμικά μοντέλα ποσοστιαίας παλινδρόμησης, μονομεταβλητά και πολυμεταβλητά μοντέλα GARCH) και έχει προτείνει κλασικές και Μπεϋζιανές μεθόδους (Markov chain Monte Carlo algorithms, MCMC) για την εκτίμηση των παραμέτρων των υποδειγμάτων και την επιλογή μοντέλων.
Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά με κριτές παγκοσμίως, όπως τα Journal of Business and Economic Statistics, Econometrics Journal, Journal of Banking and Finance, Journal of Empirical Finance, European Journal of Finance, Statistics and Computing, Journal of Computational and Graphical Statistics, Computational Statistics and Data Analysis, International Journal of Forecasting, μεταξύ άλλων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και επιχορηγήσεις είτε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας, ως συν-κύριος ερευνητής ή ως κύριος ερευνητής.
Έχει διδάξει πολλά μαθήματα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε διάφορα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, έχει διδάξει Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα, Οικονομετρία, Εισαγωγή στον Προγραμματισμό R, Ανάλυση Χρονοσειρών, Πιθανότητες, μεταξύ άλλων, στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Στατιστικής, Χρηματοοικονομικής Οικονομετρίας, Γραμμικών Μοντέλων, Ανάλυσης Χρονοσειρών και Πρόβλεψης με R, Τεχνικές Βελτιστοποίησης και Θεωρία Χαρτοφυλακίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Στατιστικής, καθώς και Εισαγωγή στη Στατιστική, Στατιστική για Επιχειρήσεις (στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), Πιθανότητες και Στατιστική για Ανάλυση Δεδομένων, Χρονοσειρές και Πρόβλεπτικές Μέθοδοι (μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Επιστήμης των Δεδομένων), Εισαγωγή στη Στατιστική, Ποσοτικές Μέθοδοι (μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης).
Η καινοτόμος και βασισμένη στην τεχνολογία προσέγγισή του στη μάθηση και τη διδασκαλία έχει αναγνωριστεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα και έχει λάβει ένα βραβείο διδασκαλίας για εξαιρετική επίδοση στο Τμήμα Στατιστικής (2020-2021) και τρία βραβεία διδασκαλίας για εξαιρετική επίδοση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (2017-2018, 2018-2019, 2019-2020). Έχει προσκληθεί να παρουσιάσει και να διεξάγει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Έχει ενεργήσει ως επιβλέπων σε περισσότερες από 60 μεταπτυχιακές διατριβές και σε 3 διδακτορικούς φοιτητές. Η τρέχουσα και η μελλοντική του έρευνά επικεντρώνεται (i) στη δημιουργία μοντέλων για τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, (ii) στην εφαρμογή τεχνικών μηχανικής μάθησης σε χρηματοοικονομικά και οικονομικά εμπειρικά προβλήματα και (iii) στην αξιολόγηση απόδοσης των αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που βασίζονται σε μη γραμμικά μοντέλα.
Κεφαλληνίας 46, 11251, Αθήνα
dummy kedivim-opa@aueb.gr
dummy210 8203 912
Για τα Δια Ζώσης Προγράμματα:
dummydz@aueb.gr
dummy210 8203 916, 912, 914
Για τα eLearning Προγράμματα:
dummysecretary@elearning.aueb.gr
dummy210 8203 753