facebook ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ

Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

PI_yes
Σύντομη περιγραφή προγράμματος
To Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES Υouth Entrepreneurship Summer School) είναι σχεδιασμένο να προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα βιωματικής μάθησης του πως δουλεύει μία επιχείρηση καθώς και μία γενικότερη εικόνα του επιχειρηματικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου επιτελούνται σεμινάρια αλλά και πρακτικά εργαστήρια τα οποία υλοποιούνται από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από καταξιωμένους επιχειρηματίες που μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και δίνουν στους μαθητές μια εικόνα του επιχειρείν.
Τρόπος διεξαγωγής
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανό, διαδραστικό και να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου νέας επιχείρησης. Από το 2013 με την πολύτιμη βοήθεια του Φοιτητικού Συλλόγου Επιχειρηματικότητας Thinkbiz, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη σκιά ενός Επιχειρηματία», να πραγματοποιήσουν ενδιαφέρουσες και διαδραστικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις σε ομάδες των 4-5 ατόμων.

Συγκεκριμένα, η ημέρα είναι οργανωμένη σε τέσσερις χρονικές ζώνες ως εξής:
  • 9.45-11.45: μάθημα
  • 12.00-13.15: επεξεργασία επιχειρηματικού σχεδίου
  • 13.15-14.00: μεσημεριανό διάλειμμα
  • 14.00-15.00: απασχόληση σε εργαστήρια και αίθουσες ομαδικής εργασίας
  • 15.00 - 17.00: συμμετοχή σε επιχειρηματικό παίγνιο ή/και διάλεξη εξωτερικού ομιλητή/ επιχειρηματία
Μαθησιακά αποτελέσματα
Η καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από νεαρή ηλικία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στραφούν οι νέοι σε επαγγελματικές επιλογές που ενισχύουν την παραγωγικότητα και ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εκπαιδευτούν οι μαθητές λυκείου σε έναν νέο τρόπο σκέψης που ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματική υλοποίηση νέων ιδεών.
Θεματικές ενότητες
  1. Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα
  2. Αναγνώριση και Αξιολόγηση Επιχειρηματικής Ιδέας και Ευκαιρίας
  3. Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου
  4. Οργάνωση Νέας Επιχείρησης και Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
  5. Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
  6. Internet, Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρηματικότητα
  7. Επιχειρηματική Στρατηγική
  8. Επιχειρηματική Ηθική
  9. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
  10. Βιώσιμη Ανάπτυξη
  11. Management και Ηγεσία
  12. Εισαγωγή στο Marketing
  13. Ψηφιακό Marketing και Πωλήσεις
  14. Καινοτομία / Δημιουργικότητα
  15. Χρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων
  16. Διαχείριση Χρηματοδοτήσεων
  17. Επενδύσεις και Χρηματοοικονομικά
  18. Χρήμα και Τράπεζες
  19. Εφοδιαστική Αλυσίδα και Νέες Τεχνολογίες
Η αξία του προγράμματος

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, επίσκεψη σε εταιρία, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου μίας νέας επιχείρησης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους, νέα, επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες συντάσσοντας το επιχειρηματικό πλάνο για την δική τους ιδέα και στο τέλος βραβεύονται οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο, οι γνώσεις αυτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες για μια καλύτερη κατανόηση του μαθήματος ΑΟΔΕ. Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε IB, η πρωτοβουλία και συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους δίνει ένα χρήσιμο πιστοποιητικό. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόγραμμα τους/τις βοηθά να διερευνήσουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητές τους ως μελλοντικά στελέχη ή επιχειρηματίες και να καταλάβουν πιο άμεσα τις προοπτικές που τους προσφέρει αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα διαρκεί δύο εβδομάδες, τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου κάθε έτους, ανάλογα με το πότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Πανελληνίων εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές απασχολούνται από τις 09.45 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα σε χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναλυτική ιστοσελίδα προγράμματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
Ελληνικά
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31/05/2024
Έναρξη προγράμματος: 27/06/2024
Ολοκλήρωση προγράμματος: 11/07/2024
Επιστημονική περιοχή
Τρόπος διεξαγωγής
Άλλες σημαντικές πληροφορίες
Το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα παρακολουθούν με υποτροφία περίπου 50-80 μαθητές λυκείου. Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται μετά από συμμετοχή των υποψηφίων σε τεστ δεξιοτήτων (τύπου GMAT) το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα των μαθητών σε μαθηματικό και λεκτικό επίπεδο. Το κόστος των υποτροφιών καλύπτεται από εταιρίες με τη μορφή χορηγίας. Το κόστος συμμετοχής για μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς υποτροφία, ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει τις σημειώσεις των μαθημάτων καθώς και ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.
Μονάδες ECTS: 2
Ώρες σύγχρονης κατάρτισης: 55
Περιλαμβάνονται οι ώρες κατάρτισης με διδασκαλία σε αίθουσα, σε εργαστήριο, ή εξ αποστάσεως (μέσω livestreaming) μαζί με τα τυχόν διαλλείματα.
Επιπλέον ώρες ενασχόλησης: 5
Περιλαμβάνονται οι επιπλέον ώρες ενασχόλησης (ενδεικτικά) και μπορεί να περιλαμβάνουν ατομική μελέτη, συγγραφή εργασιών, συμμετοχή σε επιτόπιες επισκέψεις, συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.α.
Συνολικές ώρες: 60
Οι συνολικές ώρες περιλαμβάνουν τις ώρες σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης, καθώς και τις επιπλέον ώρες ενασχόλησης.
Εβδομάδες εκπαίδευσης: 2
Περιλαμβάνονται οι εβδομάδες κατά τις οποίες προβλέπονται δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.
Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.
Υποστήριξη
Χρονάκη Βασιλική, Γραμματεία, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2108203827-829
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (κυρίως Β’ και Γ’ τάξης), είτε φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο είτε σε ΙΒ, με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία. Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει ένας μαθητής (διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, πολυτεχνικές σχολές, νομική, ιατρική κλπ.), η συμμετοχή του/της στο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του/της ως μελλοντικό στέλεχος μίας επιχείρησης, οργανισμού ή δημιουργού μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα τους δώσει επιπλέον ένα χρήσιμο πιστοποιητικό.
Έγγραφα που ζητούνται κατά την υποβολή της αίτησης (πληροφορίες)
Βιογραφικό σημείωμα (προαιρετικό)
Κόστος
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ: 350€
Οι καταρτιζόμενοι αρχικά υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα χωρίς ταυτόχρονη καταβολή διδάκτρων. Εφόσον γίνουν δεκτοί σε αυτό, ενημερώνονται σχετικά με τα ύψη των δόσεων των διδάκτρων και τις αντίστοιχες προθεσμίες τους με το μήνυμα αποδοχής τους, το οποίο αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ενδεικτικά σχόλια από άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα

7 comments
Πραγματικά υπέροχο, πρωτοπόρες ιδέες, σκληρή δουλειά και καινούργιες φιλίες. Μακάρι να ήταν μόνο μια η όμορφη εμπειρία που συγκράτησα.
ΣΕ
Άκουσα πολύ καλούς ομιλητές, έμαθα καινούρια πράγματα, είδα πως λειτουργεί η αγορά και πήρα πρωτοβουλίες που στο παρελθόν δεν είχα πάρει... Και άλλα πολλά
ΓΚ
Κατά τη διάρκεια του YES 2020 γνώρισα καινούργια άτομα από διάφορα μέρη. Αν και δεν συναντηθήκαμε πότε από κοντά νιώθω ότι τα γνωρίζω πολύ καλά καθώς περάσαμε μαζί πολλές ώρες προσπαθώντας να αναπτύξουμε την δική μας επιχειρηματική ιδέα. Πέρασα πολύ όμορφα αυτές μέρες.
ΈΔ
Το πρόγραμμα με ενθουσίασε ιδιαίτερα πολύ, έμαθα πάρα πολλά πράγματα και γνώρισα τον κόσμο του επιχειρείν. Η πρώτη μέρα ήταν ξεχωριστή για εμένα, καθώς οι ομιλίες με βοήθησαν να σκέφτομαι πιο θετικά, να έχω έναν άλλο τρόπο σκέψης, άρα και ζωής. Μακάρι να μπορούσα να συμμετέχω και του χρόνου!
ΜΚ
Πιστεύω πως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Σίγουρα θα μείνει αξέχαστη και σίγουρα θα παρακινούσα και άλλα παιδιά να λάβουν μέρος. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!!!! θα μας λειψετεεεε :)
ΙΚ
Η εμπειρία του θερινού σχολείου ήταν μοναδική μέσα από τους ανθρώπους που την πλαισίωσαν. Η προθυμία και η όρεξη των εθελοντών/διοργανωτών να μείνουν κοντά μας, και να μας έχουν έννοια ακόμα και μετά από 9+ ώρες συνεχούς εργασίας και ευθύνης ήταν συμπεριφορά νέων ανθρώπων με όραμα και πραγματικό ενδιαφέρον. Σας ευχαριστούμε πολύ για το YES 2018.
ΖΠ
Θεωρώ ότι η σημαντικότερη εμπειρία από το YES 2018 ήταν όταν έμπαινα στην αίθουσα και έβλεπα 91 παιδιά να συνεργάζονται, να δουλεύουν μαζί και γενικότερα να γελούν και να περνάνε καλά … χάρηκα που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας
ΠΤ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλληνίας 46, 11251, Αθήνα

  • dummy kedivim-opa@aueb.gr

  • dummy210 8203 912


Για τα Δια Ζώσης Προγράμματα:

  • dummydz@aueb.gr

  • dummy210 8203 916, 912, 914


Για τα eLearning Προγράμματα:

  • dummysecretary@elearning.aueb.gr

  • dummy210 8203 753

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

© Copyright ΚΕΔΙΒΙΜ - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Search