facebook ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • Επιχειρηματικότητα του Μέλλοντος για Νέους και Εφήβους

Επιχειρηματικότητα του Μέλλοντος για Νέους και Εφήβους

PI_youthent
Σύντομη περιγραφή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για άτομα στην εφηβεία, δηλαδή μαθητές/μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου. Έχει συνολική διάρκεια 30 ώρες κατά μήκος του σχολικού έτους. Ξεκινάει στα τέλη Οκτωβρίου με 3ωρη επίσκεψη πεδίου στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και λήγει τον Μάιο (πολύ πριν από τις σχολικές εξετάσεις). Στο ενδιάμεσο διάστημα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε μορφή live streaming για 1 2ωρο 2 φορές τον μήνα, εκτός από τους μήνες των Χριστουγέννων και του Πάσχα που θα γίνει από 1 φορά. Σε αυτά τα 2ωρα οι εκπαιδευόμενοι, α) μαθαίνουν τα βασικότερα θέματα για την επιχειρηματικότητα του μέλλοντος με περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, β) εξοικειώνονται με εργαλεία επιχειρηματικότητας, β) γνωρίζουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ανά τομέα δραστηριότητας θεωρητικά και πρακτικά επικοινωνώντας με επιχειρηματίες, και γ) εξασκούνται για να ενισχύσουν ικανότητες επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να ασχοληθούν σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο με την αξιολόγηση μίας επιχειρηματικής ιδέας, την οποία θα παρουσιάσουν στην τελετή λήξης. Αυτή η ενασχόληση θα ενισχύσει τον προσανατολισμό των εκπαιδευόμενων σε παγκόσμιες προκλήσεις περί βιώσιμης ανάπτυξης, θα καλλιεργήσει τη δέσμευσή τους σε πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν ESG κριτήρια (Ε: Περιβάλλον, S: Κοινωνία, G: Διακυβέρνηση) και θα διευκολύνει την υιοθέτηση βαθύτερης αντίληψης περί της επιχειρηματικότητας που πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο και δημιουργεί αξία για όλους.

Τρόπος διεξαγωγής
Η διδασκαλία θα είναι σύγχρονη εξ αποστάσεως (livestreaming) διδασκαλία από χώρο του εκπαιδευτή
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με το πέρας του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι-μαθητές/μαθήτριες:
  • θα έχουν αναβαθμίσει τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και θα έχουν αντιληφθεί την επιχειρηματικότητα ως επαγγελματική επιλογή καριέρας
  • θα έχουν κατανοήσει την επιχειρηματικότητα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου
  • θα έχουν αποκτήσει ικανότητες επιχειρηματικότητας
  • θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία αξιολόγησης της βιωσιμότητας επιχειρηματικών ιδεών
  • θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τη δικτύωση εντός του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, και
  • θα μπορούν να ονειρευτούν το δικό τους μέλλον.
Θεματικές ενότητες
  1. Επίσκεψη πεδίου: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Εισαγωγή στη νεανική επιχειρηματικότητα
  2. Επιχειρηματικότητα με ευθύνη στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία
  3. Αξιολόγηση επιχειρηματικών ιδεών
  4. Εργαστήριο design thinking
  5. Εργαστήριο Business Model Canvas
  6. Εργαστήριο ενδυνάμωσης ικανοτήτων
  7. Επιχειρηματικότητα στο εμπόριο & τρόφιμο
  8. Επιχειρηματικότητα στις υπηρεσίες
  9. Επιχειρηματικότητα του μέλλοντος: Προκλήσεις αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης
  10. Επιχειρηματικότητα και περιβάλλον για μηδενικό αποτύπωμα
  11. Επιχειρηματικότητα, τεχνολογία και ψηφιακός μετασχηματισμός
  12. Επιχειρηματικότητα και marketing / επικοινωνία
  13. Καθοδήγηση - elevator pitch
  14. Τελετή λήξης: Παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών, βράβευση και απονομή πιστοποιητικών
Εκπαιδευτικό υλικό
Πακέτο καλωσορίσματος και ηλεκτρονικό υλικό (διαφάνειες, μελέτες περίπτωσης, τεστ αυτοαξιολόγησης, πρακτικές ασκήσεις, κτλ.)
Η αξία του προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα του μέλλοντος είναι το μοναδικό σε ελληνικό ΑΕΙ για μαθητές/μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο που συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων και εφήβων στην Ελλάδα, καθώς παρακινεί άτομα να εξοικειωθούν με το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας από νωρίς, δηλαδή πριν ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεδομένης της εκπληκτικής αύξησης της νεανικής επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια με την πλειοψηφία των νέων να διατηρεί θετική άποψη για την επιχειρηματικότητα, έχουμε μεταφέρει την τεχνογνωσία μας στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος μικρής διάρκειας για νέους και νέες που επιδιώκουν να πάρουν προστιθέμενη αξία από μία δομημένη προσέγγιση που τεκμηριώνει τους λόγους που κάνουν την επιχειρηματικότητα σε διάφορα επιστημονικά πεδία (σε γιατρούς, μηχανικούς, γεωπόνους, φιλόλογους, δικηγόρους, κτλ.) ελκυστική επαγγελματική επιλογή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι θα αναβαθμίσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς θα αντιληφθούν τις παγκόσμιες προκλήσεις περί αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης και θα καλλιεργήσουν επιχειρηματικό τρόπο σκέψης με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 30 ώρες. Τα μαθήματα θα είναι 2ωρης διάρκειας ενώ οι επισκέψεις πεδίου 3ωρης διάρκειας. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από τους συμμετέχοντες (με doodle polls). Προβλέπονται διαλέξεις δύο Σάββατα το μήνα, 17.00-19.00.
Μέθοδοι αξιολόγησης και υπολογισμού τελικού βαθμού
Ατομική γραπτή αξιολόγηση
Αναλυτική ιστοσελίδα προγράμματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
Ελληνικά
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30/09/2024
Έναρξη προγράμματος: 19/10/2024
Ολοκλήρωση προγράμματος: -
Επιστημονική περιοχή
Τρόπος διεξαγωγής
Άλλες σημαντικές πληροφορίες
Αποδεκτοί γίνονται έφηβοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που έχουν έντονο ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα, όπως φαίνεται στις απαντήσεις των 3 ερωτήσεων του ερωτηματολογίου της ηλεκτρονικής αίτησης.
Μονάδες ECTS: 1,5
Ώρες σύγχρονης κατάρτισης: 30
Περιλαμβάνονται οι ώρες κατάρτισης με διδασκαλία σε αίθουσα, σε εργαστήριο, ή εξ αποστάσεως (μέσω livestreaming) μαζί με τα τυχόν διαλλείματα.
Επιπλέον ώρες ενασχόλησης: 15
Περιλαμβάνονται οι επιπλέον ώρες ενασχόλησης (ενδεικτικά) και μπορεί να περιλαμβάνουν ατομική μελέτη, συγγραφή εργασιών, συμμετοχή σε επιτόπιες επισκέψεις, συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.α.
Συνολικές ώρες: 45
Οι συνολικές ώρες περιλαμβάνουν τις ώρες σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης, καθώς και τις επιπλέον ώρες ενασχόλησης.
Εβδομάδες εκπαίδευσης: 14
Περιλαμβάνονται οι εβδομάδες κατά τις οποίες προβλέπονται δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.
Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.
Υποστήριξη
Πέτρος Καλκάνης, Υπεύθυνος Υλοποίησης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210-8203914
Κωνσταντίνα Καβαλάρη, Γραμματεία Υποστήριξης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210-8203916
Σε ποιους απευθύνεται
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου που έχουν έντονο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και θέλουν να διερευνήσουν την επιχειρηματικότητα σε διάφορους τομείς ως επαγγελματική επιλογή.
Προαπαιτούμενες Γνώσεις
Για αποδοχή στο πρόγραμμα πρέπει να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο διερεύνησης ενδιαφέροντος όταν υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση υποψηφιότητας.
Έγγραφα που ζητούνται κατά την υποβολή της αίτησης (πληροφορίες)
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Τρόποι και συχνότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές
Η επικοινωνία με φυσική παρουσία θα γίνεται βάσει προγραμματισμού των ενδιαφερόμενων μερών ενώ η επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα θα είναι εφικτή κατά μήκος της υλοποίησης του προγράμματος.
Κόστος
LIVE STREAMING: 600€
Περιγραφή δόσεων

Το κόστος συμμετοχής κάθε εκπαιδευόμενου (μαθητή / μαθήτριας Γυμνασίου ή Λυκείου) στο πρόγραμμα είναι 600 ευρώ. Για 5 άτομα ή περισσότερα από το ίδιο σχολείο ισχύει έκπτωση 40% (δηλαδή, για ομαδικές εγγραφές από σχολεία το κόστος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ). Για να λάβει την έκπτωση ο μαθητής / η μαθήτρια θα πρέπει στην αίτηση συμμετοχής να επισυνάπτει έγγραφο που να δηλώνει την επωνυμία του σχολείου. Το κόστος σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει τη συμμετοχή στη δια ζώσης τελετή λήξης του προγράμματος, το πακέτο καλωσορίσματος και το εκπαιδευτικό υλικό.

Τα ποσά των δόσεων διαμορφώνονται ως εξής: Α) 1η Δόση-Προκαταβολή 200€, Β) 2η Δόση 200€, Γ) 3η Δόση 200€. Σε πέριπτωση έκπτωσης, τα ποσά διαμορφώνται ως εξής: Α) 1η Δόση-Προκαταβολή 200€, Β) 2η Δόση 160€.

Οι καταρτιζόμενοι αρχικά υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα χωρίς ταυτόχρονη καταβολή διδάκτρων. Εφόσον γίνουν δεκτοί σε αυτό, ενημερώνονται σχετικά με τα ύψη των δόσεων των διδάκτρων και τις αντίστοιχες προθεσμίες τους με το μήνυμα αποδοχής τους, το οποίο αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκπτωτική πολιτική (Δικαιολογητικά)
Ομαδική εγγραφή (τουλ. 5 ατόμων από το ίδιο σχολείο): 40%

Ενδεικτικά σχόλια από άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια χρηστών για αυτή την καταχώρηση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλληνίας 46, 11251, Αθήνα

  • dummy kedivim-opa@aueb.gr

  • dummy210 8203 912


Για τα Δια Ζώσης Προγράμματα:

  • dummydz@aueb.gr

  • dummy210 8203 916, 912, 914


Για τα eLearning Προγράμματα:

  • dummysecretary@elearning.aueb.gr

  • dummy210 8203 753

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

© Copyright ΚΕΔΙΒΙΜ - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Search