facebook ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ

Cryptocurrencies: Economic and Financial Aspects

PI_crypto
Σύντομη περιγραφή προγράμματος
Προκειμένου να αναγνωριστεί η αξία της τεχνολογίας του blockchain και ο αντίκτυπος που θα έχει, κρίνεται απαραίτητη η κατανόηση μιας σειράς θεμάτων όπως η έννοια της αποκέντρωσης, οι μηχανισμοί συναίνεσης, τα κίνητρα, η έννοια της κρυπτογράφησης, τα συστήματα peer-to-peer, κ.α. Το Blockchain είναι κατά μία έννοια το Internet 2.0, το διαδίκτυο της αξίας, της ιδιοκτησίας και της εμπιστοσύνης. Επιτρέπει στα άτομα να έχουν πλήρη δικαιώματα και έλεγχο σε ένα περιουσιακό στοιχείο, τα οποία είναι σε θέση να μεταφέρουν άμεσα σε οποιοδήποτε άτομο, εταιρεία ή μηχανή, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται σε μεσάζοντες.

Τα διάφορα blockchains είναι, στον πυρήνα τους, ανοιχτά και αποκεντρωμένα μητρώα συναλλαγών. Ένα blockchain πρέπει να «συντηρείται» από διάφορους συμμετέχοντες στην ελεύθερη αγορά, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να έχουν τα κατάλληλα κίνητρα για να το κάνουν, και τα ψηφιακά νομίσματα λειτουργούν ως αυτό το κίνητρο, δηλαδή ως η ανταμοιβή για την παροχή αυτής της διαδικασίας.

Η αγορά του blockchain, κυρίως μέσω του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, αποτελεί έναν ολοένα και πιο σημαντικό πόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό έχει προκαλέσει μια «φρενίτιδα» δραστηριότητας, με νέα tokens να πλημμυρίζουν την αγορά καθημερινά, με τη πιθανότητα να προκληθεί μια φούσκα αναλογική με αυτή του dot-com. Μια τέτοια πιθανότητα είναι κάτι που απασχολεί τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο τα οποία εξετάζουν την τεχνολογία blockchain για να εξακριβώσουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε αυτά. Η βιομηχανία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς έχοντας προσελκύσει την προσοχή ηγετών και προκαλέσει την ενασχόληση τους με βασικούς τομείς όπως επιχειρήσεις, και επιχειρηματικά κεφάλαια. Δικαιολογημένα, λοιπόν, εκτιμάται ότι το blockchain θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορες βιομηχανίες, όπως συνέβη και με το World Wide Web.
Τρόπος διεξαγωγής
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν το πρόγραμμα με Live Streaming, δηλαδή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τον χώρο της επιλογής τους. H Live Streaming μέθοδος παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Εκπαίδευση χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
  • Παρακολούθηση των διαλέξεων (Live) από το χώρο του εκπαιδευόμενου
  • Δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στον διδάσκοντα
  • Εξέταση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χώρο του εκπαιδευόμενου
  • Ηλεκτρονική διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος (ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό προσφέρεται δωρεάν)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Κατά τη διάρκεια αυτού του διαδικτυακού προγράμματος διάρκειας δέκα εβδομάδων, θα δοθούν οι βάσεις για την κατανόηση της τεχνολογίας blockchain, των κρυπτονομισμάτων τόσο σε οικονομικό όσο και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, καθώς και των επιχειρηματικών τους εφαρμογών.
Θεματικές ενότητες
  1. Introduction to Blockchain and Cryptocurrencies
  2. Cryptocurrency Market: Economics and Finance Fundamentals
  3. Cryptocurrency Market: A Behavioral Overview
  4. Transitions in the Cryptocurrency Market
  5. Blockchain in Use: Legal Framework & Opportunity Identification
  6. Towards a Blockchain Ecosystem: Implementation Challenges
Στη 1η ενότητα του προγράμματος γίνεται η εισαγωγή στα βασικά χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας πίσω από αυτά, το blockchain. Στις ενότητες 2, 3 και 4 αναλύονται οι οικονομικές/χρηματοοικονομικές πτυχές των κρυπτονομισμάτων, εξερευνώντας ζητήματα όπως η αγελαία συμπεριφορά (herding behavior) και τα transition patterns που αναπτύσσονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Τέλος, στις ενότητες 5 και 6 αναλύεται το ευρύ φάσμα των πιθανών εφαρμογών του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο σύνολο της σύγχρονης αγοράς.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω Live Streaming, κάθε Τετάρτη, 18:00-21:00. Θα έχουν διάρκεια 10 εβδομάδες.
Μέθοδοι αξιολόγησης και υπολογισμού τελικού βαθμού
Γραπτή εξέταση
Γλώσσα Διδασκαλίας
Ελληνικά
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 01/10/2024
Έναρξη προγράμματος: 10/10/2024
Ολοκλήρωση προγράμματος: 31/12/2024
Τρόπος διεξαγωγής
Μονάδες ECTS: 1,5
Ώρες σύγχρονης κατάρτισης: 30
Περιλαμβάνονται οι ώρες κατάρτισης με διδασκαλία σε αίθουσα, σε εργαστήριο, ή εξ αποστάσεως (μέσω livestreaming) μαζί με τα τυχόν διαλλείματα.
Επιπλέον ώρες ενασχόλησης: 15
Περιλαμβάνονται οι επιπλέον ώρες ενασχόλησης (ενδεικτικά) και μπορεί να περιλαμβάνουν ατομική μελέτη, συγγραφή εργασιών, συμμετοχή σε επιτόπιες επισκέψεις, συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.α.
Συνολικές ώρες: 45
Οι συνολικές ώρες περιλαμβάνουν τις ώρες σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης, καθώς και τις επιπλέον ώρες ενασχόλησης.
Εβδομάδες εκπαίδευσης: 10
Περιλαμβάνονται οι εβδομάδες κατά τις οποίες προβλέπονται δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.
Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.
Υποστήριξη
Πέτρος Καλκάνης, Υπεύθυνος Υλοποίησης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8203914
Κωνσταντίνα Καβαλάρη, Γραμματεία Υποστήριξης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8203916
Σε ποιους απευθύνεται
  • Σε στελέχη χρηματοοικονομικών και τραπεζικών ιδρυμάτων, που επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις επάνω στη τεχνολογία του blockchain και τα οικονομικάτων κρυπτονομισμάτων.
  • Σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αξιοποιήσουν τη τεχνολογία του blockchain και να βγάλουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία στην αγορά.
  • Σε ερευνητές, που αντικείμενο της έρευνας τους είναι η εν γένει αγορά των κρυπτονομισμάτων.
  • Σε αποφοίτους και φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς).
Έγγραφα που ζητούνται κατά την υποβολή της αίτησης (πληροφορίες)
Βιογραφικό σημείωμα (προαιρετικό)
Κόστος
LIVE STREAMING: 450€
Περιγραφή δόσεων
Τα δίδακτρα του προγράμματος ανέρχονται σε τετρακόσια πενήντα ευρώ (450€) και καταβάλλονται ως εξής: 150€ κατά την εγγραφή και τα υπόλοιπα (300€) κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι καταρτιζόμενοι αρχικά υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα χωρίς ταυτόχρονη καταβολή διδάκτρων. Εφόσον γίνουν δεκτοί σε αυτό, ενημερώνονται σχετικά με τα ύψη των δόσεων των διδάκτρων και τις αντίστοιχες προθεσμίες τους με το μήνυμα αποδοχής τους, το οποίο αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκπτωτική πολιτική (Δικαιολογητικά)
Άνεργοι: 20%
Φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ: 20%
Ομαδική εγγραφή (τουλ. 4 ατόμων της ίδιας επιχείρησης/οργανισμού): 20%
Τρίτεκνοι/πολυτεκνοι: 20%
Συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας: 20%

Ενδεικτικά σχόλια από άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια χρηστών για αυτή την καταχώρηση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλληνίας 46, 11251, Αθήνα

  • dummy kedivim-opa@aueb.gr

  • dummy210 8203 912


Για τα Δια Ζώσης Προγράμματα:

  • dummydz@aueb.gr

  • dummy210 8203 916, 912, 914


Για τα eLearning Προγράμματα:

  • dummysecretary@elearning.aueb.gr

  • dummy210 8203 753

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

© Copyright ΚΕΔΙΒΙΜ - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Search