facebook ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ

UN SDSN Environmental Social Governance

PI_sustain
Σύντομη περιγραφή προγράμματος
Το πρόγραμμα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNSDSN) και του Εργαστήριου Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (ReSEES) του ΟΠΑ με την υποστήριξη και τη συνεργασία της PwC Ελλάδας. Το πρόγραμμα παρέχει το βασικό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο στα στελέχη που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τρόπο τέτοιο που θα τους επιτρέψει να ενσωματώσουν τις σχετικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην καθημερινή τους πρακτική κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το πρόγραμμα εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Το πλαίσιο πολιτικής για την μετάβαση στην Βιωσιμότητα.
  • Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητάς - Κριτήρια ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία- Διακυβέρνηση)
  • Επιλεγμένα Θέματα στους τομείς της Αειφόρου Ανάπτυξης, της Κλιματικής Αλλαγής και της Βιοποικιλότητας.

Το πρόγραμμα παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την πλήρη κατανόηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών αλλά και πρακτικών διακυβέρνησης στην καθημερινότητα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με την PwC Ελλάδας.

UN SDSN Environmental Social Governance

Τρόπος διεξαγωγής
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω εβδομαδιαίων διαλέξεων με φυσική παρουσία καθώς και με τη χρήση σύγχρονης τηλεκπαίδευσης όπου κρίνεται απαραίτητο. Οι διαλέξεις διεξάγονται σε έντονα διαδραστικό πλαίσιο με χρήση μελετών περίπτωσης (case studies) από τη σημερινή πραγματικότητα ώστε να επιτρέψει στα στελέχη του τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης να ενσωματώσουν τις σχετικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης στην καθημερινή τους πρακτική κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παράλληλα θα γίνει και χρήση εργαλείων του διαδικτύου και σχετικών προγραμμάτων που κατά περίπτωση κρίνονται απαραίτητα από το διδάσκοντα για την κάθε ενότητα. Προς το σκοπό αυτό οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν κάποιο λογαριασμό ηλεκτρονικής πλατφόρμας (για παράδειγμα, Skype, MS Teams), καθώς και ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματα.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Η επιτυχής παρακολούθηση του προγράμματος προσφέρει:
  • Κατανόηση των βασικών εννοιών και του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και της πρακτικής σημασίας του για το περιβάλλον, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία μέσα από μια ολιστική (holistic) προσέγγιση.
  • Παροχή συγκεκριμένων τεχνοοικονομικών γνώσεων και εργαλείων για κάθε άξονα βιώσιμης ανάπτυξης όπως αυτές διέπονται από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και του leaving no one behind και εκφράζονται μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs)
  • Εμπεριστατωμένη ενημέρωση επί της ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal – EGD), της ενιαίας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για το Κλίμα (European Climate Law) της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και του νέου πλαισίου που θέτει στην οικονομία και την παραγωγή.
  • Κατανόηση και κριτική αντιμετώπιση των προτεινόμενων πολιτικών για το κλίμα σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο σε συνάρτηση με τους ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους αλλά και τους περιορισμού που θέτουν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές μεταβλητές.
  • Εξοικείωση με τα σύγχρονα εργαλεία που απαιτεί ο σχεδιασμός στρατηγικής και δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, καθώς και των συμπράξεων ή προστριβών που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών πολιτικών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες αναλύουν την ανάπτυξη σχεδίων υλοποίησης των 6 αειφορικών αξόνων που διέπονται από τις αξίες της κυκλικότητας και του Leaving no one behind.
  • Κατανόηση και εξοικείωση νέων βιώσιμων μοντέλων διαχείρισης και λήψης αποφάσεων οι οποίοι εξασφαλίζουν τη δυνατότητα προσέγγισης κονδυλίων για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας και γενικότερα τεχνικών εργαλείων για την υλοποίηση της μετάβασης στην αειφορία.
Θεματικές ενότητες
  1. Το πλαίσιο πολιτικής για την μετάβαση στην Βιωσιμότητα
    H ενότητα αυτή αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Βιώσιμης ανάπτυξης και καλύπτει το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030 και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Παρέχει μια επισκόπηση των επιστημονικών προσεγγίσεων αιχμής για την ανάπτυξη μονοπατιών που επιτρέπουν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την κλιματική ανθεκτικότητα, εντός του πλαισίου της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030 και της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. (Διαρκεια: 6 Ώρες)
  2. Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητάς - Κριτήρια ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση)
    Αυτή η ενότητα καλύπτει τις βασικές έννοιες και μεθοδολογίες για την Περιοδική Αναφορά Βιωσιμότητας σε εταιρικό επίπεδο και των μετρήσεων ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση). Οι διαλέξεις καλύπτουν το πλαίσιο πολιτικής και τις τρέχουσες εξελίξεις (Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Έκθεση Εταιρικής Βιωσιμότητας), αναλύοντας τους κίνδυνους αλλά και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Καλύπτονται επίσης σημαντικά θέματα της Βιώσιμης Οικονομικής, των Πράσινων Φόρων και άλλων πράσινων χρηματοοικονομικών εργαλείων, με έμφαση στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την σύνδεση των ESGs με τους ΣΒΑ των Ηνωμένων Εθνών. (Διαρκεια: 9 Ώρες)
  3. Επιλεγμένα Θέματα στους τομείς της Αειφόρου Ανάπτυξης, της Κλιματικής Αλλαγής και της Βιοποικιλότητας
    Αυτή η ενότητα παρέχει μια συλλογή επιλεγμένων θεμάτων στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της αειφόρου ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας. Τα θέματα διαρθρώνονται γύρω από τους Έξι Μετασχηματισμούς των ΣΒΑ του UN SDSN και συγκεκριμένα:
    1. Εκπαίδευση, Φύλο και Ανισότητα
    2. Υγεία, Ευεξία και Δημογραφία
    3. Ενεργειακή Απανθρακοποίηση και Βιώσιμη Βιομηχανία
    4. Βιώσιμα τρόφιμα, γη, νερό και ωκεανοί
    5. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
    6. Ψηφιακή Επανάσταση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
    Όλα τα θέματα προσφέρουν μια ενδελεχή κατανόηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και των Ολιστικών Μεθόδων για την μετάβαση στην Αειφορία που υποστηρίζονται με τις παρουσιάσεις πραγματικών έργων και εργαλείων αιχμής. (Διαρκεια: 18 Ώρες)
  4. Παρουσίαση Εργασιών - Ελεύθερη Συζήτηση
    Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι φοιτητές ανατίθενται να εργαστούν σε επιλεγμένες περιπτωσιολογικές μελέτες, επιλέγοντας πλαίσια, εργαλεία και έννοιες που καλύπτονται στις διαλέξεις. Η μέθοδος αξιολόγησης περιλαμβάνει μια ομαδική εργασία και μια ατομική προφορική εξέταση-παρουσίαση έργου. (Διαρκεια: 3 Ώρες)
Εκπαιδευτικό υλικό
Εκπαιδευτικό υλικό διδασκόντων και δημοσιεύσεις του United Nations Sustainable Development Solutions Network.
Η αξία του προγράμματος
Το πρόγραμμα έχει εισηγητές κορυφαίους καθηγητές και επαγγελματίες παγκόσμιου εμβέλειας, και διεξάγεται σε έντονα διαδραστικό πλαίσιο και χρήση μελετών περίπτωσης από τη σημερινή πραγματικότητα και παρέχει το βασικό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο στα στελέχη του τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης το οποίο θα τους επιτρέψει να ενσωματώσουν τις σχετικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στην καθημερινή τους πρακτική κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται 2 ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη ή Τετάρτη, 18.00-21.00. Υλοποιούνται 2-3 εκπαιδευτικές σειρές του προγράμματος ανά ακαδημαϊκό έτος. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής αναρτώνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων βρίσκεται αναρτημένο στο Ενημερωτικό φυλλάδιο στις Πληροφορίες του προγράμματος.
Μέθοδοι αξιολόγησης και υπολογισμού τελικού βαθμού
Ο τελικός βαθμός υπολογίζεται κατά 50% από την διεξαγωγή γραπτής εξέτασης μετά το τέλος των διαλέξεων και κατά 50% από την παράδοση ατομικής/ομαδικής εργασίας-μελέτη περίπτωσης, σχετικής με το αντικείμενο των διαλέξεων και τον επαγγελματικό κλάδο προέλευσής του καταρτιζόμενου.
Αναλυτική ιστοσελίδα προγράμματος
UN SDSN Environmental Social Governance
Το πρόγραμμα διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και ακολουθεί το πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Γλώσσα Διδασκαλίας
Ελληνικά
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31/12/2024
Έναρξη προγράμματος: -
Ολοκλήρωση προγράμματος: -
Επιστημονική περιοχή
Τρόπος διεξαγωγής
Άλλες σημαντικές πληροφορίες
Οι διαλέξεις διεξάγονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Μονάδες ECTS: 7
Ώρες σύγχρονης κατάρτισης: 42
Περιλαμβάνονται οι ώρες κατάρτισης με διδασκαλία σε αίθουσα, σε εργαστήριο, ή εξ αποστάσεως (μέσω livestreaming) μαζί με τα τυχόν διαλείμματα.
Επιπλέον ώρες ενασχόλησης: 168
Περιλαμβάνονται οι επιπλέον ώρες ενασχόλησης (ενδεικτικά) και μπορεί να περιλαμβάνουν ατομική μελέτη, συγγραφή εργασιών, συμμετοχή σε επιτόπιες επισκέψεις, συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.α.
Συνολικές ώρες: 210
Οι συνολικές ώρες περιλαμβάνουν τις ώρες σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης, καθώς και τις επιπλέον ώρες ενασχόλησης.
Εβδομάδες εκπαίδευσης: 8
Περιλαμβάνονται οι εβδομάδες κατά τις οποίες προβλέπονται δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.
Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.
Υποστήριξη
Πέτρος Καλκάνης, Υπεύθυνος Υλοποίησης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8203914
Κωνσταντίνα Καβαλάρη, Γραμματεία Υποστήριξης Δια Ζώσης Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8203916
UN SDSN Environmental Social Governance
UN SDSN Environmental Social Governance
Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε στελέχη ειδικών κλάδων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στελέχη του ενεργειακού τομέα, του ναυτιλιακού τομέα, του μεταποιητικού τομέα που εργάζονται με άξονα την κυκλική οικονομία, μηχανικούς, στελέχη των δήμων και των περιφερειών, εκπαιδευτικούς, στελέχη του τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, νέους επιστήμονες και ερευνητές κ.α.
Προαπαιτούμενες Γνώσεις
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η κατοχή Απολυτηρίου Τίτλου Γενικού Λυκείου και η γνώση αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2. Θα υπάρχει υποστήριξη γλώσσας από την επιστημονική ομάδα, για τους καταρτιζόμενους που την χρειάζονται. There will be language support from the scientific team, for students that require it.
Έγγραφα που ζητούνται κατά την υποβολή της αίτησης (πληροφορίες)
Βιογραφικό σημείωμα (υποχρεωτικό)
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Τρόποι και συχνότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές
Οι εκπαιδευόμενοι θα επικοινωνούν με την Επιστημονικά Υπεύθυνη, τους εκπαιδευτές, τους βοηθούς και τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεδιασκέψεων και δια ζώσης συναντήσεων.
Κόστος
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ: 1500€
LIVE STREAMING: 1500€
Περιγραφή δόσεων
Α) 1η Δόση-Προκαταβολή 500€
Β) 2η Δόση 1000€
Στην περίπτωση έκπτωσης 20%, τα άνω ποσά διαμορφώνονται στα 1200€ (σύνολο ποσού), 500€ (πρώτη δόση, προκαταβολή) και 700€ (δεύτερη δόση).
Οι καταρτιζόμενοι αρχικά υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα χωρίς ταυτόχρονη καταβολή διδάκτρων. Εφόσον γίνουν δεκτοί σε αυτό, ενημερώνονται σχετικά με τα ύψη των δόσεων των διδάκτρων και τις αντίστοιχες προθεσμίες τους με το μήνυμα αποδοχής τους, το οποίο αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκπτωτική πολιτική (Δικαιολογητικά)
Άνεργοι: 20%
Φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ: 20%
Ομαδική εγγραφή (τουλ. 4 ατόμων της ίδιας επιχείρησης/οργανισμού): 20%
Τρίτεκνοι/πολυτεκνοι: 20%
Συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας: 20%
Άτομα με αναπηρία ή χρόνιες σοβαρές παθήσεις: 20%

Ενδεικτικά σχόλια από άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα

3 comments
Ευχαριστώ πολύ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στον κόσμο του ESG που μας έδωσε αρκετές πηγές, για να μελετήσουμε επιπλέον στα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Παρά το γεγονός ότι διάβαζα τις παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, για μένα ήταν πολύ χρήσιμη η ανάθεση της εργασίας. Δεν είχα καταφέρει να αφομοιωσω τις πληροφορίες που μας δόθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με την εκπόνηση της εργασίας, κατανόησα αρκετά πράγματα και πλέον έχω την αυτοπεποίθηση να συνεργαστώ με εταιρείες στο αντικείμενο του ESG.
ΧΖ
I am very happy that I was given the opportunity to participate in this program. It is very interesting and related to my daily work.The lessons were satisfying and understandable.
LP

I could not describe my appreciation for taking part at the UNSDSN ESG course co-organized by UN SDSN, the laboratory ReSEES AUEB, and PwC.

Moreover, I would like to express my gratitude to Prof. Dr. Phoebe Koundouri for teaching us the most pivotal aspects of SDGs. A great thanks also to the exceptional teams of ReSEES-AUEB and PwC for their insightful and perceptive comments during the courses.

The course presented a holistic observation of the interrelations between ESG and SDGs, enabling me to grasp the main idea over the challenges in the adoption of ESG framework. Furthermore, the course not only offered theoretical knowledge, but also technical insight on the policymaking process in a firm or an organization. To put it briefly, the course presented elements in very interesting scientific areas, inter alia: climate change challenges, environmental finance, and circular economy initiatives. Above all, the ESG framework could not exist without taking into account the targets and sub-targets of SDGs; in short, it was made crystal clear that this interconnection ought to be strengthened practically at all levels of a firm.

Panagiotis – Stavros C. Aslanidis, PhD c. at University of Thessaly.

Ε

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλληνίας 46, 11251, Αθήνα

  • dummysecretariat@diaviou.aueb.gr

  • dummy210 8203 913


Για τα Δια Ζώσης Προγράμματα:

  • dummydiazosis@diaviou.aueb.gr

  • dummy210 8203 916, 912, 914


Για τα eLearning Προγράμματα:

  • dummyelearning@diaviou.aueb.gr

  • dummy+30 210 8203 753

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

© Copyright ΚΕΔΙΒΙΜ - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Search